Szybki i prosty pomysł na rybę duszoną. W przepisie można wykorzystać rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :)
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym
Składniki na 2 porcje:
4 kawałki białej ryby świeżej lub mrożonej (u mnie mrożony dorsz w kostce)
1 cebula
pół szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
3 łyżki gęstej śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli układamy na patelni rybę, wlewamy wino lub bulion i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 5 minut. Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Ryba wyszła super, maż był bardzo zadowolony :) Jedyne co zmieniłam, to zagęściłam sos śmietanowy jedną małą łyżeczką mąki, wtedy dało się nim fajnie polać brokuły, z którymi to podałam tę rybkę.
OdpowiedzUsuńPolecam to danie dla dzieci! Moje urwisy bardzo lubią tak podaną rybę! Wcześniej prubowałam przekonać chłopców do ryby smażonej ale zawsze słyszałam "mama, to bzyjko pafnie"
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis, zaraz idę robić rybkę na obiad w ww.podanej wersji :)).
OdpowiedzUsuńDobre. Dzis zrobilem dla dziadka ktorym sie w DE opiekuje. Zagescilem troche maka i uzylem karmazyna jako rybe. Nie mogl przestac jesc.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje nie tylko dzieciom :) Pozdrawiam z Polski i Wesołych Świąt!
UsuńSuper danie, zawitało w moim zeszycie najlepszych, sprawdzonych przepisów, Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCzy rybę pani soli wcześniej?
OdpowiedzUsuńRyby nie trzeba solić wcześniej. Pozdrawiam
UsuńWłaśnie zrobiłam, wyszła super ��
OdpowiedzUsuń