Kolejna zapiekanka, ostatnio tego typu dania często pojawiają się na Naszym stole. Po raz pierwszy próbowaliśmy zapiekanki ryżowej. Bardzo prosta, smaczna, łatwo ją pokroić w zgrabne porcje. Polecam!
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały brokuł
1 pierś z kurczaka
100g śmietany
3 jajka
50g startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).
3 jajka
50g startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).
Wygląda fantastycznie! A brokuł i kurczak to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ta wyglada apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka przepyszna (musiałam się powstrzymywać żeby samej nie zjeść pół formy-:) Długo szukałam takiej strony jak Twoja. Dzięki za świetne przepisy - postaram się wypróbować wszystkie (ciekawe ile mi to zajmie;-))
OdpowiedzUsuńWitam:) a śmietana ile %? a tak sobie pomyślałam czy dałby rade zrobić w lżejszej wersji np z jogurtem?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18%, a z jogurtem też się uda :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię tylko z makaronem :) wygląda pysznie, przepisy genialne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki przykrywamy podczas zapiekania?
OdpowiedzUsuńTakich zapiekanek nie przykrywamy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOgólnie ok tylko te jajka. Zrobił się omlet a chciałam fajny smietanowy sos:-(
OdpowiedzUsuńMożna spróbowac zrobic z sosem beszamelowym z dodatkiem sera. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i skorzystałam z tego przepisu. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i sycąca. Do ryżu dodałam kurkumy, a na wierzch dodałam świeży tymianek. Podałam z sałatką z pomidorów, bazylii i czerwonej cebulki z oliwą. Wyszło kolorowe i zachęcające danie, miłe dla oka i podniebienia :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości jest to naczynie żaroodporne?? bo ja mam troszke mniejsze i chyba będe musiaal dac mniejsze proporcje
OdpowiedzUsuńNaczynie ok. 11 x 22cm.
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie ładnie, tylko po kiego wszędzie dodajecie te kostki rosołowe!!??? Toż to samo niezdrowe i tuczące świństwo!
OdpowiedzUsuńdodam,ze slone swinstwo z uzalezniajacym glutaminianem sodu ;D
Usuńdokładnie
UsuńŻe wszędzie to chyba gruba przesada, nikogo nie zmuszam do stosowania kostek rosołowych. Sama sporadycznie używam ich w kuchni. Pozdrawiam!
UsuńW sklepach ze zdrową żywnością są eko kostki rosołowe. Nie mają w składzie wielu dziwnych składników, a przede wszystkim glutaminianu sodu... są delikatniejsze w smaku, warto stosować jak gotuje się małym dzieciom... poza tym od czasu do czasu zwykła kostka nie zabije :P
UsuńPaulina C
WŁAŚNIE UKOŃCZYŁAM PRACĘ NAD ZAPIEKANKĄ , JESZCZE 15 MIN I WYCIĄGAM Z PIEKARNIKA, MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ UDAŁA :)
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na opinię jak smakowała!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaczynam robić, długo zastanawiałam sie czy nie zamienić ryżu na makaron ale wkońcu zostałam przy ryżu. Dam znać jak wyszło i czy smakowała :)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam, szczerze to nie powaliła mnie, troche sucha ale może dlatego ze robiłam troche dłużej niż napisałaś. Nastepnym razem zrobie krócej i może będzie lepsza:)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam zapiekanke:) bardzo smaczna ale następnym razem jednak ryż zastąpie makaronem..
OdpowiedzUsuńmoże by tak dać makaron w kształcie ziarenek ryżu
OdpowiedzUsuńrobię podobną.. różni się jedynie tym,że zamiast ryżu gotuję makaron,a zamiast kurczaka podsmażam mięso mielone z przyprawami.. również jest super ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczna, kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMimo że zapiekanka nie zarumieniła mi się jak na obrazku smakuje wyśmienicie polecam :))
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś tylko z mała modyfikacją : sos zrobiłam pół na pół śmietana z jogurtem i dodałam kilka ząbków czosnku, pierś z kurczaka pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni z przyprawą do kebab gyros zamiast gotować na kostce rosołowej. całość podawałam jeszcze z sosem chili na bazie jogurtu. Wyszła rewelacyjna ! pycha ! :0 dziękuje za inspirację . pozdrawiam Becia
OdpowiedzUsuńtez uwazam ze kostę rosołowa jest zbedna ja wole gotowac w ziołach i jest naprawde kurczak przepyszny: i mniej tuczący:) na weekendzie zabieram sie za zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńAz mi w brzuchu zaburczalo na widok tej zapiekanki <3
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy ser zetrzec i wymieszac go z jajkiem i smietana i czy podgotowac,czy tylko wymieszac?I ile tego sera i smietany?Z gory dziekuje! :)
OdpowiedzUsuńJajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser i mieszamy. Sera około 50g jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńJa robię podobną. Czasem w sosie śmietanowym, czasem w beszamelu. Nie podsmażam niczego wcześniej. Zapiekanki robię z makaronem. Makaron tylko trochę gotuje, to jest pół twardy jak go wrzucam do piekarnika. Inne produkty wrzucam surowe, zalewam sosem tak, żeby wszystko było w nim zamoczone. I do piekarnika na 45 minut. Wszystko jest smaczne i nie zajmuje dużo czasu. Tylko przykrywam naczynie żaroodporne pokrywką. Ser i tak się zarumieni.
OdpowiedzUsuńa smietana kwasna czy slodka? wyglada pysznie na pewno zrobie i podziele sie opinia :)
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna, ja używam zazwyczaj 18%.
OdpowiedzUsuńale że surowy ryż podsmażamy?? czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńTak, surowy ryż podsmażamy :)
OdpowiedzUsuńWyszła bardzo smaczna, pierś z kurczaka doprawiłam przyprawą kurczak złocisty i zamiast gotować podsmażyłam razem z cebulką, czosnkiem, pieczarkami i papryką, reszta według przepisu
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zapiekanka. Mięso ugotowałam w przyprawie gyros. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie ale te jajka bleh :< zrobiłam dziś i jestem zawiedziona- sycąca, piękna ale jajka z ryżem- to był pierwszy i ostatni raz
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z sosem beszamelowym zamiast śmietany i jajek. Pozdrawiam!
Usuńryż najpierw podsmażamy, a pozniej wrzucamy do garnka i gotujemy?
OdpowiedzUsuńPodsmażamy w garnku i następnie zalewamy wodą.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIle czasu trzeba gotować tą pierś w rosołku?
OdpowiedzUsuńKurczak szybciutko się gotuje, 10-15 minut wystarczy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmysle,zeby ugotowac ryż w woreczku i potem jak w przepisie, dobry pomysł ? :) ANeta
UsuńJak najbardziej można :)
OdpowiedzUsuńJutro wyprubuje przepis wyglada smakowicie robie tez inna zapiekanke z brokół makaron szynka i ser
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i jest to jedno z ulubionych dań :) Do ryżu dodaję jeszcze kurkumy i cebulki troszkę :) pycha!
OdpowiedzUsuńKurkuma na pewno świetnie się sprawdzi w tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka nie powaliła mnie i moją rodzinę na kolana. Piekłam dłużej niż podane jest w przepisie, a ryż był twardy. Poza tym nijaka w smaku. Brakuje bardziej konkretnych przypraw, może ziół, czosnku? Spróbuję ją przyrządzić jeszcze raz i poeksperymentuję z przyprawami. Efekt wizualny natomiast zadowalający.
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem, ryż był twardy? Ryż wcześniej gotujemy. Każdy preferuje inne smaki i nie każdemu taka kompozycja przypadnie do gustu. Oczywiście można eksperymentować.
UsuńMam podobne odczucia, ryż był miękki, ale faktycznie trochę nijaka w smaku. Wizualnie ok.
UsuńMnie również nie powaliła na kolana. Taka papka.
UsuńJak dla mnie to danie dla maluchów. Ryż był zupełnie rozgotowany.
OdpowiedzUsuńJa gotowałem ryż na wodzie po kurczaku z kostką i też wyszło całkiem ok. Można zamiast gotowanego kurczaka dać podsmażany na oliwie,
OdpowiedzUsuńczy w piekarniku naczynie ma byc przykryte?
OdpowiedzUsuńNie zakrywamy naczynia podczas zapiekania, zapiekanka ma się lekko zrumienić. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam dzisiaj zmodyfikowaną wersję tej zapiekanki - wyszła przepyszna ! Serdecznie dziękuje za inspiracje tw zapiekanka wygląda świetnie, już nie mogę się doczekać aż skorzystam z twojego następnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMoja modyfikacja:
Kurczaka pokrojonego w kosteczkę usmażyłam na oleju z przyprawą do kurczaka. 2 Woreczki ryżu ugotowałam w większej ilości wody dodając do niej kostkę rosołową 10min. Brokuły według przepisu, choć następnym razem pogotuje je ok 4 min. Sos: jajka, śmietana u mnie była 12%,ser ok 100g, sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, kurkuma, papryka słodka i ostra, magi rb na smak - ja zawsze wszystko próbuje wcześniej, nawet surowe jajko :P Ryż mieszamy jak w przepisie z kurczakiem, brokułami i połową sosu. Wierzch zalewamy pozostałym sosem 20 min 180 stopni
burczy mi sie w brzuszku hahaha 😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest świetna :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, pyszna :) tylko zastanawiam się czy na zimno będzie równie smaczna? może bym sobie do pracy wzięła jutro ;)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Na zimno na pewno również będzie smaczna :)
UsuńCiekawy przepis,spróbuję,mam akurat potrzebne składniki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRyż może być w woreczku ? gotować go na pół twardo ?
OdpowiedzUsuńRyż może być w woreczku, ale najlepiej postępować tak jak w przepisie tzn. podsmażyć go i następnie gotować do miękkości.
UsuńZapiekanka pyszna. Tylko dodalam kilka innych skladnikow od siebie. Dziekuje za inspiracje. Bez niej nie wpadlabym na taki pomysl. A do osob ktorym wyszla papka z ryzu...poprostu za dlugo gotowalyscie ryz panie przed zapiekaniem��
OdpowiedzUsuńSłowa mojej córki:pychota! Nic więcej nie muszę pisać.
OdpowiedzUsuńOcena dzieci jest najlepszym wyznacznikiem smaku :) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszna zapiekanka gości u nas na stołach bardzo często
OdpowiedzUsuń