W dzieciństwie bułki na parze zawsze jadaliśmy z jagodami, gdy w lipcu na targu pojawiały się te owoce mama od razu robiła bułeczki. Dzisiejsze bułeczki są moim debiutem, postanowiłam spróbować nadzienia z truskawek i wyszło znakomicie! Bułeczki można zrobić bez nadzienia lub z innymi owocami.
Bułeczki na parze - pampuchy drożdżowe
Składniki na 15 bułeczek:
0,5kg mąki
250ml mleka
50g masła
30g drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
200g truskawek
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy by ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, zaczyn drożdżowy, resztę letniego mleka oraz masło. Wyrabiamy ciasto najpierw łyżką, potem zagniatamy na stolnicy. Jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy mąką. Gdy będzie gładkie i elastyczne formujemy z ciasta kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie z ciasta formujemy długi wałek, kroimy go na 15 części. Truskawki dzielimy na połówki, można je lekko obsypać cukrem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, na środku układamy truskawkę, boki ciasta sklejamy i formujemy kulę. Bułeczki układamy na obsypanej mąką stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, garnek obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką (można użyć garnka do gotowania na parze). Wyrośnięte bułeczki układamy na ściereczce w większych odstępach (najlepiej max 3 szt) i przykrywamy miską.
Bułeczki gotujemy około 10 minut. U mnie podane były z bułką tartą przesmażoną na masełku, można je dodatkowo obsypać cukrem lub jeść bez dodatków. Smacznego!!
A można mrozić te bułeczki? Piękne wyszły:))
OdpowiedzUsuńTak, ugotowane bułeczki można mrozić. Po odmrożeniu najlepiej lekko je zwilżyć woda i podgrzać w piekarniku. U Nas nie doczekały mrożenia, bo zniknęły w locie! :) Pozdrawiam serdecznie!!
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :) dziś wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń