Mała odmiana od tradycyjnych piersi smażonych, panierka z sezamem.
Piersi drobiowe w sezamie
Składniki na 2 porcje:
0,5kg piersi z kurczaka lub indyka
Na marynatę:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Na panierkę:
kilka łyżek mąki kukurydzianej
kilka łyżek ziaren sezamu
Wykonanie:
Piersi myjemy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej kawałki mięsa i dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Mąkę kukurydzianą mieszamy z ziarnami sezamu (można do tego dołożyć kilka łyżek bułki tartej). Mięso wyjmujemy z marynaty, panierujemy w mieszance mąki i sezamu i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przed podaniem usmażone kawałki lekko obsypać sezamem. Podawać z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.