poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Sernik londyński

Dzisiaj sernik londyński. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest delikatny, miękki i wręcz rozpływa się w ustach. Zdecydowanie bardziej smakował Nam niż serniki pieczone tradycyjnie. Na wierzchu warstwa śmietanowa dopełnia idealnie całości, a w masie serowej lekko wyczuwalna nutka cytrynowa ożywia smak.




Sernik londyński

Składniki na tortownicę 23cm:

Na spód:
250g ciastek digestive lub herbatników maślanych
125g roztopionego masła

Na masę serową:
1kg kremowego sera
220g cukru pudru
4 jajka
3 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki soku z cytryny

Na warstwę śmietanową:
szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Spód: ciastka kruszymy blenderem lub wałkiem, mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masą herbatnikową wykładamy spód i boki tortownicy, dociskamy palcami i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: wszystkie składniki masy miksujemy.
Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę z zewnątrz należy owinąć dokładnie folią aluminiową. Na spód herbatnikowy wlewamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na dużej blaszce do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlewamy wrzątek, tak by woda sięgała połowy wysokości tortownicy. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 50-60 minut. 
Warstwa śmietanowa: śmietanę mieszamy z cukrem i ekstraktem. Po upieczeniu sernika masę wylewamy na wierzch, rozprowadzamy równomiernie i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy wyjmujemy z formy i schładzamy w lodówce kilka godzin.

7 komentarzy:

  1. Jak zwykle - pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. odkąd trafiłam na ten przepis u Ciebie już żaden inny sernik mi nie smakuje...ten jest najlepszy :) uzależniłam się od niego całkowicie!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Londyński zdecydowanie przebija wszystkie serniki :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień Dobry,
    Chciałam zapytać jaki ser najlepiej kupić ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja stosuję półtłusty Piątnica.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...