Rewelacyjne bułeczki razowe z dodatkiem twarożku wiejskiego, lekko słodkie, mięciutkie, z delikatną skórką, obsypane ziarnami. Długo pozostają świeże pomimo, iż są pieczone bez zakwasu.
Bułki z twarożkiem wiejskim
Składniki na około 10 dużych bułek:
30g świeżych drożdży
pół szklanki letniej wody
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki zwykłej mąki pszennej
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
około 300g twarożku wiejskiego (dałam pół na pół z twarożkiem ziołowym)
2 jajka
Dodatkowo:
1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
ziarna sezamu i siemienia lnianego do obsypania
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na kilka minut. Twarożek miksujemy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, twarożek, jajka, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleiło do stolnicy podsypujemy mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości). Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obsypujemy ziarnami sezamu i siemieniem. Pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce.
Źródło: bułki z serkiem wiejskim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.