środa, 21 września 2011

Chleb z orzechami

Aromatyczny chlebek pszenny, wilgotny, z chrupiącymi kawałkami orzechów i grubą skórką. Z podanych proporcji można zrobić 2 chlebki, ja zrobiłam 1 większy, który wyrastał w koszyczku. Polecam!


Chleb z orzechami

Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki:

10g drożdży
300ml letniej wody
150g aktywnego zakwasu żytniego
550g mąki pszennej
płaska łyżka soli
2 łyżki miodu
100g posiekanych orzechów włoskich (można dać więcej)

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy 1 lub 2 bochenki lub całe ciasto przekładamy do koszyczka do wyrastania i odstawiamy do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, spód piekarnika spryskujemy wodą. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...