piątek, 23 września 2011

Papryka faszerowana ryżem

Sezon paprykowy trwa, więc dzisiaj faszerowane papryki w kolejnej odsłonie. Tym razem z farszem z ryżu, mięsa i pieczarek, podane z sosem pomidorowym. Nie zapiekałam papryk tak jak zwykle w piekarniku, lecz dusiłam w rondelku z sosem. Papryki wyszły bardzo miękkie, skórka się nie pomarszczyła i nie sczerniały, jak to czasem bywa przy zapiekaniu. U Nas podane jako samodzielne danie obiadowe.


Papryka faszerowana ryżem

Składniki na 4 papryki:

4 średnie czerwone papryki

Na farsz:
300g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie z indyka)
pół szklanki ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g pieczarek
przyprawy: sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

Na sos:
szklanka bulionu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki śmietany
łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru

Wykonanie:
Farsz: ryż gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyte i pokrojone w małą kosteczkę pieczarki i dusimy kilka minut, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W większej misce mieszamy mięso, podsmażone pieczarki z cebulą oraz ryż. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę.
Z każdej papryki ścinamy górę z ogonkiem. Delikatnie czyścimy środek z nasion i myjemy.Papryki napełniamy farszem. W rondlu, który pomieści wszystkie papryki mieszamy bulion, przecier pomidorowy, ketchup oraz cukier. Wkładamy papryki, częściowo przykrywamy rondel pokrywką i dusimy, aż papryki zmiękną (około 30 minut). Gotowe papryki wyciągamy, a sos zabielamy i zagęszczamy śmietaną i mąką i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Akcja Paprykujemy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...