Sycąca sałatka z kurczakiem, makaronem i czerwoną fasolką. Dodatek pieczarek marynowanych wyostrza smak. Ja użyłam makaronu pełnoziarnistego, można wykorzystać zwykły.
Sałatka makaronowa z fasolką i kurczakiem
Składniki:
szklanka makaronu (penne, świderki lub inny)
1 duża pierś z kurczaka
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
słoiczek pieczarek marynowanych
szklanka mrożonego groszku
pęczek szczypiorku
3-4 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś gotujemy z dodatkiem przypraw (papryka słodka, sól), studzimy i kroimy w dużą kostkę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Studzimy. Groszek gotujemy kilka minut, osączamy i również studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, kukurydzę i fasolkę osączamy z zalewy. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Przed podaniem schładzamy, ewentualnie dodajemy więcej majonezu, gdyż makaron może go troszkę wchłonąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.