Tarta pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to placek z półkruchego ciasta, podawany w różnych postaciach i z różnymi dodatkami. Główną zaletą tart jest to, iż mogą stanowić nie tylko deser czy przystawkę, ale również danie główne. A to dlatego, że można ją łączyć z różnymi smakami, może być podawana na ciepło lub zimno, słodko, kwaśno lub słono.
U mnie dzisiaj słodka tarta z jagodami, pachnąca migdałami. Foremka to tart odstała swoje w szafce, więc nadszedł czas na jej wypróbowanie :)
Tarta z jagodami
Składniki:
Na kruche ciasto:
200g mąki
160g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
łyżeczka aromatu migdałowego
Na ciasto z jagodami:
60g miękkiego masła
150g mielonych migdałów
100g drobnego cukru
2 nieduże jajka
125g jagód
Dodatkowo:
cukier puder do obsypania tarty
Wykonanie:
Ciasto kruche: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane, zimne masło, aromat, wodę i zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy natłuszczoną formę do tart i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy trochę fasoli lub grochu. Tak obciążone ciasto nie będzie się zniekształcało podczas podpiekania. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, podpiekamy 10 minut, po czym zdejmujemy papier i fasolę (groch) i podpiekamy kolejne 5 minut.
Ciasto z jagodami: miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem, dodajemy jajka i miksujemy razem. Następnie dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Na końcu wrzucamy jagody i lekko mieszamy całość. Masę wykładamy na podpieczony spód i całą tartę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Przepis w ramach akcji Tarty na wszystkie sposoby.
zazdroszczę Ci tych jagód! u mnie już dawno zniknęły, a mam wielką ochotę na kawałek takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńwitam wlasnie znalazlam ten przepis jagodki sa pychotka tarta piecze sie ...wiec sprawdzimy czy wjdzie za chwilke test czyli konsumpcja w najblizszym gronie :-)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki żeby się udała i smakowała. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń