piątek, 7 października 2011

Sakiewki z prażonymi jabłkami

Efektownie podane naleśniki, z jabłkowym nadzieniem. Zachwycą i smakiem i wyglądem. Prażone jabłka z cynamonem rozpływają się w ustach.



Sakiewki z prażonymi jabłkami

Składniki na około 10 sakiewek:

Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1/3 kostki masła
szczypta soli

Na nadzienie:
3-4 jabłka
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny

Dodatkowo: 
skórka pomarańczowa do związania
bita śmietana
cukier puder

Wykonanie:
Ciasto: masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki ciasta miksujemy razem, na końcu wlewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy wodę lub mleko. Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Smażymy cienkie naleśniki, przed pierwszym naleśnikiem patelnię można lekko natrzeć masłem.
Nadzienie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasiennie, myjemy i osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na rozgrzaną, suchą patelnie wsypujemy cukier, gdy zacznie się topić i zbrązowieje wrzucamy jabłka i mieszamy. Smażymy na dużym ogniu około 2 minut, pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję (łyżkę) jabłek. Brzegi naleśnika zbieramy do góry jak sakiewkę, spinamy wykałaczką, obwiązujemy sznurkiem, skórką pomarańczową lub czym kto woli. Sakiewki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 5-10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, podajemy z bitą śmietaną.


Akcja: Sezon na jabłka
Źródło: sakiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...