środa, 12 października 2011

Szparagi w sosie holenderskim

Wykwintna przekąska. Delikatne szparagi w lekkim, puszystym sosie holenderskim. Polecam!



Szparagi z sosie holenderskim

Składniki:

300g szparagów (zielonych lub białych)
łyżeczka cukru
odrobina soli

Na sos:
2 żółtka
2 łyżki masła
sok z połowy cytryny
przyprawy: sól, biały pieprz

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy około 3-5 minut w wysokim garnku, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Główki muszą wystawać ponad powierzchnię wody. Wyjmujemy delikatnie.

Sos: jajka przed użyciem myjemy i sparzamy wrzątkiem. Masło roztapiamy i zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i trzymamy na małym ogniu. Żółtka ubijamy z na parze z sokiem z cytryny i szczyptą soli, aż powstanie puszysta, jasna masa. Stopniowo wlewamy gorące masło ciągle ubijając, aż powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi nakładamy na talerze, polewamy sosem.

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis :)
    podobają mi się w takim wykonaniu szparagi :)

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. To się podaje na ciepło, czy można też na zimno, jako przekąskę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos podaje się na ciepło, ale można go odgrzać nad garnkiem z wrzącą wodą.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...