Wykwintna przekąska. Delikatne szparagi w lekkim, puszystym sosie holenderskim. Polecam!
Szparagi z sosie holenderskim
Składniki:
300g szparagów (zielonych lub białych)
łyżeczka cukru
odrobina soli
Na sos:
2 żółtka
2 łyżki masła
sok z połowy cytryny
przyprawy: sól, biały pieprz
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy około 3-5 minut w wysokim garnku, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Główki muszą wystawać ponad powierzchnię wody. Wyjmujemy delikatnie.
Sos: jajka przed użyciem myjemy i sparzamy wrzątkiem. Masło roztapiamy i zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i trzymamy na małym ogniu. Żółtka ubijamy z na parze z sokiem z cytryny i szczyptą soli, aż powstanie puszysta, jasna masa. Stopniowo wlewamy gorące masło ciągle ubijając, aż powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi nakładamy na talerze, polewamy sosem.
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy około 3-5 minut w wysokim garnku, w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Główki muszą wystawać ponad powierzchnię wody. Wyjmujemy delikatnie.
Sos: jajka przed użyciem myjemy i sparzamy wrzątkiem. Masło roztapiamy i zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i trzymamy na małym ogniu. Żółtka ubijamy z na parze z sokiem z cytryny i szczyptą soli, aż powstanie puszysta, jasna masa. Stopniowo wlewamy gorące masło ciągle ubijając, aż powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi nakładamy na talerze, polewamy sosem.
bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się w takim wykonaniu szparagi :)
pozdrawiam !
To się podaje na ciepło, czy można też na zimno, jako przekąskę?
OdpowiedzUsuńSos podaje się na ciepło, ale można go odgrzać nad garnkiem z wrzącą wodą.
Usuń