Chciałabym zachęcić Was do przygotowania domowego zakwasu na żurek. Jest prosty i znacznie lepszy niż sklepowy lub z torebki. Można go przechowywać około miesiąca. Podane proporcje wystarczą na dwu- a nawet trzykrotne przygotowanie żurku.
Zakwas na żurek
Składniki:
szklanka mąki żytniej razowej lub żurkowej
1l letniej, przegotowanej wody
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
kawałek skórki z chleba razowego
łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czosnek obieramy i miażdżymy lub nacinamy lekko. Do słoika lub innego szklanego naczynia wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy resztę składników i zakwas odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza więc najlepiej przykryć go ściereczką. Po 1 dniu zakwas można przemieszać. Tak przygotowany zakwas rozlewamy do butelek.
Spadłaś mi z nieba:) wczoraj mąż upomniał się o żurek, za kilka dni będzie go miał:)
OdpowiedzUsuńBasik
OdpowiedzUsuńBardzo fajna stronka i super pezepisy.