piątek, 9 grudnia 2011

Torcik Słodkie Trio

Prosty torcik z jabłkami, galaretką i masą śmietanową na każdą okazję.



Torcik Słodkie Trio

Składniki na tortownicę 24cm:

Na spód:
3 jajka
pół szklanki cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego

Na masę jabłkową:
6 dużych jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe
pół szklanki cukru
pół szklanki wody

Na masę śmietanową:
500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto (można pominąć)
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 
starta czekolada do dekoracji

Wykonanie: 
Spód: jajka ubijamy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Dodajemy galaretki (w proszku) i miksujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Masa śmietanowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy, aż się rozpuści. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy amaretto i przestudzoną żelatynę.

Zimny biszkopt wkładamy do tortownicy, na biszkopt wylewamy zimną masę jabłkową, na masę jabłkową masę śmietanową. Torcik schładzamy minimum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.


9 komentarzy:

  1. Proste, a jakże eleganckie i smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie twój blog odwiedził maniak słodkości.. i bardzo mu się tu podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno odmówić słodkościom :) Ja rzadko odmawiam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulinko,możesz napisać jak długo torcik może postać?Chcę go zrobić i czy mogę 2 dni przed urodzinami?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bita śmietana jest na żelatynie więc bez problemu wytrzyma. Tort najlepiej udekorować czekoladą tuz przed podaniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuję za odpowiedź,mam jeszcze jedno małe pytanko:jeśli chciałabym zrobić w formie prostokątnej(tak mnie poproszono,choć uważam,że torcik ładniej się prezentuje)to jakie wymiary najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza byłaby forma 20-22 cm tak, aby torcik był wysoki.

    OdpowiedzUsuń
  8. super blog, rewelacyjne przepisy!:-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...