Prosty torcik z jabłkami, galaretką i masą śmietanową na każdą okazję.
Torcik Słodkie Trio
Składniki na tortownicę 24cm:
Na spód:
3 jajka
pół szklanki cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
Na masę jabłkową:
6 dużych jabłek
2 galaretki brzoskwiniowe
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
Na masę śmietanową:
500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto (można pominąć)
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Spód: jajka ubijamy z cukrami na puszysty krem. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus. Dodajemy galaretki (w proszku) i miksujemy. Odstawiamy do ostudzenia.
Masa śmietanowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy, aż się rozpuści. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy amaretto i przestudzoną żelatynę.
Zimny biszkopt wkładamy do tortownicy, na biszkopt wylewamy zimną masę jabłkową, na masę jabłkową masę śmietanową. Torcik schładzamy minimum 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.
Proste, a jakże eleganckie i smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie słodko!
OdpowiedzUsuńWłaśnie twój blog odwiedził maniak słodkości.. i bardzo mu się tu podoba. :)
OdpowiedzUsuńTrudno odmówić słodkościom :) Ja rzadko odmawiam! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPaulinko,możesz napisać jak długo torcik może postać?Chcę go zrobić i czy mogę 2 dni przed urodzinami?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBita śmietana jest na żelatynie więc bez problemu wytrzyma. Tort najlepiej udekorować czekoladą tuz przed podaniem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję za odpowiedź,mam jeszcze jedno małe pytanko:jeśli chciałabym zrobić w formie prostokątnej(tak mnie poproszono,choć uważam,że torcik ładniej się prezentuje)to jakie wymiary najlepiej?
OdpowiedzUsuńNajlepsza byłaby forma 20-22 cm tak, aby torcik był wysoki.
OdpowiedzUsuńsuper blog, rewelacyjne przepisy!:-)
OdpowiedzUsuń