Rozpływające się w ustach bułeczki, lekkie, mięciutkie, ze słodkim lukrem. Ciasto jest bardzo elastyczne i bez problemów się formuje, ładnie wyrastają i są bezproblemowe. Polecam!
Jagodzianki
Składniki na 12 sztuk:
Na ciasto:
0,5kg mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml ciepłego mleka
3 żółtka
1 jajko
80g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Na nadzienie:
100g świeżych lub mrożonych jagód
pół słoiczka dżemu lub konfitury jagodowej
Na lukier:
sok z połowy cytryny
szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko. Mieszamy, dodajemy wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto dzielimy na 12 równych części.
Nadzienie: jagody mieszamy z dżemem.
Z każdego kawałka ciasta formujemy płaski, owalny placek, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Formujemy płaskie, okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem, pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Nie może być za rzadki. Polewamy jeszcze ciepłe bułeczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego!
Źródło: jagodzianki.
Witam Pati :)
OdpowiedzUsuńja nie nadążam z twoimi przepisami...:)
wszystko bym chciała zrobić ale czasu brak :(
a kiedy Ty to wszystko robisz???
Pozdrawiam serdecznie
Efka
Ja też nie nadążam :)
OdpowiedzUsuńAle już wiem, że nie mogę wejść na tego bloga zanim czegoś nie zjem... ;)
Pozdrawiam.