czwartek, 26 stycznia 2012

Jagodzianki

Rozpływające się w ustach bułeczki, lekkie, mięciutkie, ze słodkim lukrem. Ciasto jest bardzo elastyczne i bez problemów się formuje, ładnie wyrastają i są bezproblemowe. Polecam!





Jagodzianki

Składniki na 12 sztuk:

Na ciasto:
0,5kg mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml ciepłego mleka
3 żółtka
1 jajko
80g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Na nadzienie:
100g świeżych lub mrożonych jagód
pół słoiczka dżemu lub konfitury jagodowej

Na lukier:
sok z połowy cytryny
szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko. Mieszamy, dodajemy wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto dzielimy na 12 równych części.
Nadzienie: jagody mieszamy z dżemem.
Z każdego kawałka ciasta formujemy płaski, owalny placek, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy. Formujemy płaskie, okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem, pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Nie może być za rzadki. Polewamy jeszcze ciepłe bułeczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego!




Źródło: jagodzianki.

2 komentarze:

  1. Witam Pati :)
    ja nie nadążam z twoimi przepisami...:)
    wszystko bym chciała zrobić ale czasu brak :(
    a kiedy Ty to wszystko robisz???
    Pozdrawiam serdecznie
    Efka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie nadążam :)
    Ale już wiem, że nie mogę wejść na tego bloga zanim czegoś nie zjem... ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...