poniedziałek, 23 stycznia 2012

Razowy chleb cynamonowy z rodzynkami

Mocno cynamonowy chlebek razowy z dużą ilością rodzynek! Bardzo pożywny, raczej zbity niż puszysty, jedna kromeczka z konfiturą lub dżemem bez problemu wystarczy na śniadanie lub kolację. Chlebek wymaga trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować 2 zaczyny. Przygotowujemy je jednocześnie, jeden wstawiamy do lodówki, a drugi pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Po upływie wymaganego czasu zaczyny mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i ciasto może spokojnie wyrastać :) Zapach podczas pieczenia jest obłędny!!! Polecam!




Razowy chleb cynamonowy z rodzynkami

Składniki na keksówkę 23cm:

Na zaczyn 1:
170g mąki pszennej razowej
170g jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki soli
100g rodzynek

Na zaczyn 2:
170g mąki pszennej razowej
3g drożdży świeżych lub pół łyżeczki suszonych
85g jogurtu naturalnego
50g oliwy
1 jajko

Na ciasto właściwe:
zaczyn 1 
zaczyn 2
60g mąki pszennej razowej
2 łyżki miodu
20g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: 
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Zaczyn 1: wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godzin.
Zaczyn 2: składniki dobrze mieszamy, miskę z ciastem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Ciasto właściwe: łączymy zaczyn 1 i zaczyn 2, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt długości keksówki i grubości około 1,5cm.  Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem i zwijamy w rulon. Wkładamy do natłuszczonej keksówki, wierzch ciasta smarujemy oliwą, keksówkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Następnie chleb obracamy o 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30-40 minut. Studzimy na kratce.



Źródło: chleb cynamonowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...