Proste i szybkie bułeczki cebulowe, miękkie i idealnie na kanapkę. Mają piękny cebulowy zapach i smak. Do posypania zamiast ziaren można użyć prażonej cebulki. Polecam!
Bułeczki cebulowe
Składniki na 8 sztuk:
Na ciasto:
3,5 szklanki mąki
3/4 - 1 szklanki letniej wody
łyżka suszonych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
łyżeczka cebuli granulowanej
1 jajko
Dodatkowo:
2 łyżki prażonej cebuli
1 jajko + łyżka wody do posmarowania
ziarna sezamu, siemienia, maku do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5 cm. Wierzch ciasta posypujemy prażoną cebulą, przejeżdżamy wałkiem, by cebulka lepiej się połączyła z ciastem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na 8 równych kawałków. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je lekko "wypchnąć" od spodu, by wyszły ładne ślimaczki.
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Źródło: bułeczki cebulowe.
mmm pychota....daj sprobowac! uwielbiam wszystkiego rodzaju bulki cebulowe z duza ilosci cebulki mmm.............
OdpowiedzUsuńZrobiłam i faktycznie wychodzą super, nawet najmłodszy członek rodziny pałaszował ze smakiem. Polecam, naprawdę wychodzą!!!!
OdpowiedzUsuń