Wieloskładnikowa, kolorowa sałatka z kuchni meksykańskiej doprawiona odrobiną tabasco, które nada jej pikanterii. U mnie z dodatkiem ryżu, dzięki czemu jest bardziej sycąca i można ją podać bez dodatków.
Sałatka meksykańska z ryżem
Składniki:
pół szklanki ryżu
1 papryka czerwona
puszka czerwonej fasolki
pół puszki kukurydzy
pół szklanki mrożonego groszku (lub pół puszki groszku konserwowego)
mała czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, tabasco, oregano
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, groszek mrożony gotujemy kilka minut, osączamy i studzimy. Fasolkę i kukurydzę osączamy, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tabasco. Schładzamy przed podaniem.
Ależ cudna! Im dłużej patrzę, tym mocniej głodnieję! Wyobrażam sobie, jaka musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod wypowiedzią Kasi! Sałatka przyciąga i chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsalatka wyglada przepysznie! przepis wyprobuje w weekend :D
OdpowiedzUsuńmasz swietnego bloga, na pewno bede odwiedzac czesciej! :)
Warto wypróbować :) Dzięki za komentarze. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwłaśnie takiej szukałam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńTylko zamiast groszku dodaliśmy kurczaka
ja zapożyczam z Bloga bardzo wiele przepisów dziś 2 sałatki bo jutro mam urodziny i spodziewam się najazdu.. :)
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację
Dzisiaj wyprobowalam salatke - cos pysznego - naprawde -super.
OdpowiedzUsuńA jak Teście się zajadali :]
OdpowiedzUsuńBardzo sycąca, bardzo smaczna i świetna na piątkowy bezmięsny dzień!
Paulina C
Jak test Teściowej zdany to znaczy że pyszne :) Pozdrawiam
UsuńMam ochotę zrobić tą sałatkę,ale nikt nie lubi u mnie kukurydzy! Czy można dodać coś innego w zamian? Pozdrawiam Gosia ;)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z żółtą papryką. Również pozdrawiam :)
Usuń