Smaczna zapiekanka z dużą ilością warzyw oraz kawałkami ryby. Kolorowa, aromatyczna i sycąca. Polecam!
Zapiekanka makaronowa z rybą i warzywami
Składniki:
300g filetów białej ryby (u mnie dorsz)
1 mały brokuł
kilka różyczek kalafiora
1 duża marchewka
2 pomidory
150g makaronu
4 jajka
szklanka śmietany 18%
100g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka przyprawy do ryb
Wykonanie:
3 łyżki oliwy mieszamy z przyprawą do ryb. Filety kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki z oliwą i przyprawą i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Makaron gotujemy na półtwardo, osączamy i przelewamy zimną wodą. Marchew obieramy, kroimy w grubsze plasterki. Marchew, brokuł i kalafior wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut. Osączamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory kroimy na cząstki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, warzywa, a na końcu kawałki ryby.
Zapiekankę zalewamy jajkami ze śmietaną i serem. Zapiekamy w 170 stopniach około 40 minut. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Training & Recovery Food - Jedzenie dla sportowców" jako po-treningowy, przywracający siły posiłek.
300g filetów białej ryby (u mnie dorsz)
1 mały brokuł
kilka różyczek kalafiora
1 duża marchewka
2 pomidory
150g makaronu
4 jajka
szklanka śmietany 18%
100g sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka przyprawy do ryb
Wykonanie:
3 łyżki oliwy mieszamy z przyprawą do ryb. Filety kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki z oliwą i przyprawą i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Makaron gotujemy na półtwardo, osączamy i przelewamy zimną wodą. Marchew obieramy, kroimy w grubsze plasterki. Marchew, brokuł i kalafior wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut. Osączamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory kroimy na cząstki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, warzywa, a na końcu kawałki ryby.
Zapiekankę zalewamy jajkami ze śmietaną i serem. Zapiekamy w 170 stopniach około 40 minut. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji "Training & Recovery Food - Jedzenie dla sportowców" jako po-treningowy, przywracający siły posiłek.
Źródło: zapiekanka rybna.
super bardzo mi sie ten przepis podoba:) milo mi go dodac do durszlakowej akcji! pozdrawiam a wiecej przepisow dla sportowcow biegaczy na oneginetatopa.blogspot.com
OdpowiedzUsuńzapiekanka bardzo dobra ryba wyszła bardzo dobra
OdpowiedzUsuń