środa, 12 września 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką

Słodka propozycja dla miłośników rabarbaru. Kruche ciasto z posypką migdałową i nadzieniem rabarbarowym na pewno przypadnie Wam do smaku. Posypka słodka, chrupiąca i aromatyczna świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym rabarbarem. Polecam!




Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką

Składniki na blaszkę 24 x 24cm:

Na kruche ciasto: 
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
180g masła
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Na nadzienie:
700g rabarbaru
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
łyżka bułki tartej

Na posypkę:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
90g stopionego masła

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy około godziny. Następnie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej foremki, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Nadzienie: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm. Na palniku rozgrzewamy mocno suchą patelnię, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i podsmażamy na mocnym ogniu, aż rabarbar puści sok (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia i osączamy na sicie. 

Posypka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. 

Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą. Na wierzch kruszymy palcami posypkę. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.


Źródło: tu i tu.

12 komentarzy:

  1. ale kusisz! a ja juz od tak dawna nie widziałam rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, zatęskniłam za rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, zwłaszcza że z moimi ukochanymi migdałami....

    OdpowiedzUsuń
  4. znalazłam masę inspiracji !dzięki! :)
    Iga

    OdpowiedzUsuń
  5. Cała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze jakie jadłam do tej pory................nie idzie się oprzeć w ciągu 3 dni piekę go po raz drugi :):):) znika w mig z talerza......Polecam każdemu a kruszonka mmmmmmmmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli sezon rabarbarowy rozpoczęty :) Cieszę się, iż smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można użyc rabarbaru mrożonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można. I tak rabarbar należy przesmażyć i odsączyć z nadmiaru soku więc może być mrożony. Możemy podsmażyć mrożony i dusić, aż się rozmrozi i odparuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Jaką proporcję będę musiała użyć, gdy będę chciała upiec ciasto w blaszce 25x36 ??

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...