poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym i kruszonką

Dzisiaj polecam puszyste i miękkie ciasto drożdżowe z aromatycznym musem z jabłek oraz chrupiącą kruszonką. Polecam!!



Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym i kruszonką

Składniki na blaszkę 25x33cm:

Na ciasto:
500g mąki
50g cukru
opakowanie drożdży suszonych (7g)
1/4 łyżeczki soli
250ml mleka
2 jajka + 1 żółtko
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100ml oleju roślinnego

Na mus jabłkowy:
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
80ml wody
płaska łyżka kisielu w proszku (u mnie cytrynowy)

Na kruszonkę migdałową:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
90g stopionego masła

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 10 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajka i żółtko, wlewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy dobrze ciasto, aż zacznie będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.

Mus: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na cząstki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mocny ogień. Po kilku minutach dodajemy cukier, cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy około 10-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy kisiel i mieszamy aż się rozpuści. Mus odstawiamy do przestudzenia. 

Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Schładzamy.

Na ciasto wykładamy przestudzony mus i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).




3 komentarze:

  1. pysznie wyglada :)
    mozna dodac swieze drozdze, zamiast suszonych? jesli tak, to ile?
    chcialabym sprobowac upiec to ciasto, ale nigdzie nie moge suszonych drozdzy znalezc :/ (mieszkam w Szwecji i to dlatego).

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście można użyć mokrych drożdży.
    Przelicznik drożdży:
    1 opakowanie (7g) suszonych drożdży = 25g mokrych. Czyli w tym przepisie należy użyć 25 g świeżych drożdży.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...