Danie, które sprawdzi się na wyjątkową kolację, jak również na zwykły obiad :) Risotto z kozim serem i słodką gruszką uwodzi smakiem. Imbir nadaje aromatu i wyostrza smak. U mnie danie udekorowane pieczonymi plasterkami gruszki dzięki czemu wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Polecam!
Risotto z kozim serem i gruszką
Składniki na 2 porcje:
2 gruszki
pół cebuli
1/4 szklanki białego wina
120g ryżu do risotto
400-500ml gorącego bulionu warzywnego
80g koziego sera
łyżka marynowanego imbiru
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i imbir drobno kroimy. Gruszki myjemy, nie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy ryż i smażymy na średnim ogniu około 2 minut cały czas mieszając. Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu za każdym razem gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn. Przed ostatnią "dolewką" bulionu dodajemy gruszki i imbir. Gdy ryż będzie już miękki danie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser i podgrzewamy jeszcze około 2 minut.
Pieczone plastry gruszki: pół gruszki kroimy na cienkie plasterki wraz ze skórką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.
Pieczone plastry gruszki: pół gruszki kroimy na cienkie plasterki wraz ze skórką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.
Źródło: risotto z gruszką.
super pomysł, ostatnio to też się przekonałam że gruszka z kozim serem to świetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńAleż świetnie wygląda, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kozie sery:) Pycha :)
OdpowiedzUsuń