Do bajaderek zwykle wykorzystujemy resztki ciast, ciastek, lecz gdy nie mamy akurat żadnych resztek do wykorzystania możemy przygotować bajaderki z wafelków kakaowych. Do masy dodaje się również mielone orzechy, a duet czekolada - orzechy jest zawsze gwarancją wspaniałego smaku!! Polecam!
Bajaderki czekoladowo - orzechowe
Składniki na około 25-30 sztuk:
opakowanie wafli z nadzieniem kakaowym (180g)
80g masła
3 łyżki Nutelli
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub marmolady wieloowocowej
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
kokos do dekoracji
Wykonanie:
Wafle kruszymy w woreczku przy pomocy wałka (ja rozdrobniłam je blenderem). Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy pokruszone wafle, masło, Nutellę, dżem i orzechy. Masę wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kokosie. Przechowujemy w lodówce.
www.anielskieprzysmaki.pl-pychotka,zapraszam do nas:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygladaja apetycznie..i jaki masz piekny komplet kawowy:)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Wyszperałam wreszcie z szafy te ślubne prezenty :)
OdpowiedzUsuń