Udane połączenie ziemniaków i cukinii. Chrupiące placki ziemniaczane z niskokaloryczną cukinią, podane z sosem Tzatziki. Polecam!
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajko
łyżka śmietany
łyżka śmietany
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
sos Tzatziki do podania - przepis tutaj
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na miazgę, osączamy z sicie, a odsączoną wodę odstawiamy na kilka minut. Następnie wodę odlewamy, a na dnie miski pozostanie nam skrobia ziemniaczana, którą przekładamy do ziemniaków. Cebulę i cukinię (ze skórką) ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Do masy dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoto - brązowy kolor. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Podjemy z sosem Tzatziki.
SMACZNEGO!
Ostatnio robiłam placuszki z cukinii i podałam właśnie z sosem tzatziki - smakowało super :)
OdpowiedzUsuńpyszne:) tez dzisiaj miałam takie na obiad:)
OdpowiedzUsuń