Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Gotuj krok po kroku. Soczyste mięso w wyrazistym sosie z piwa smakuje wyśmienicie! Polecam!
Schab duszony w piwie
Składniki na 2 porcje:
4 kotlety schabowe
2 cebule
300ml piwa słodowego
250ml bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy. Wlewamy bulion i piwo i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas sprawdzamy czy sos nie odparował, w razie potrzeby dolewamy bulionu. Gdy mięso jest gotowe sos zagęszczamy łyżeczką mąki rozmieszanej z łyżką wody. Doprawiamy do smaku.
Bardzo przepraszam, przez przypadek usunął mi się komentarz. Piwo jasne będzie ok.
OdpowiedzUsuńtak
Usuńok dziękuję za odp )
OdpowiedzUsuńSzkoda piwa :/
OdpowiedzUsuńa ja rozklepuję kotlety, doprawiam solą i pieprzem dodaję ugotowane borowiki, żólty ser, zawijam i dopiero dusze w piwku. polecam!!!! Zajefajne! smacznego!!!!
OdpowiedzUsuń