Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki.
U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
Chutney z mango
Składniki:
1,5 kg mango (niezbyt dojrzałych)
4 ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
300g rodzynek
pół szklanki octu ryżowego (lub zwykłego)
150g brązowego cukru
1 mała papryczka chili lub chili w proszku (łyżeczka lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
pół łyżeczki soli
curry i kurkuma do smaku
Wykonanie:
Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach).
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńI bardzo ossstre :)
OdpowiedzUsuń