poniedziałek, 9 lutego 2015

Ciasto z sercem

 Moja propozycja na Walentynki. Proste ciasto ucierane z sercem w środku. By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy. Ja do dekoracji przygotowałam różowy lukier i ozdobiłam pisakami lukrowymi. Ciasto można po prostu oprószyć cukrem pudrem i będzie również smaczne. Jeśli macie problem z używaniem barwników to polecam zamiast ciasta czerwonego przygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa. Zainspirowałam się przepisem z tej strony, wprowadzając swoje zmiany. Polecam!
 
 
 
 
Ciasto z sercem

Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm):
 
Na ciasto czerwone:
 1 szklanka mąki pszennej
125g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki cukru
barwnik spożywczy czerwony w żelu
 
Na ciasto jasne:
150g masła lub margaryny
300g mąki
200g drobnego cukru do wypieków
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80ml mleka
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody
kilka kropel barwnika (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
 
Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.
 
Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
 
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto.
 

 


zBLOGowani.pl

3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...