Dzisiaj moja propozycja na potrawę z patisonów, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Początkowo patisony traktowano jako rośliny ozdobne, z czasem zaczęto doceniać jego walory smakowe i dzisiaj patison jest często spotykany w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Patisony mają ciekawy wygląd, przypominają złożone razem dwa talerze lub pojazd kosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam!
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą
Składniki na 4 sztuki:
4 średniej wielkości patisony
300g mięsa mielonego (dowolnego)
pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej
1 cebula, drobno posiekana
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
Wykonanie:
Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały nam ścianki grubości około 1cm. Miąższ drobno kroimy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy. Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach około 60 minut.
SMACZNEGO!
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJak myslisz, z kurczakiem by byly rownie dobre? :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńDrobno pokrojony i podsmażony kurczak na pewno będzie dobrze smakował w tym daniu. Opcjonalnie można użyć mielonej piersi z kurczaka lub indyka. Pozdrawiam
Usuń