Delikatne roladki ze schabu z gruszką i camembertem w sosie własnym. Mięso ma lekko słodki posmak, gdyż nacieramy je miodowo - musztardową marynatą. Roladki idealne na wyjątkową okazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam!
Roladki z gruszką i serem
Składniki na 8 sztuk:
8 plastrów schabu, cienko rozbitych
1-2 gruszki świeże lub z kompotu
opakowanie sera camembert
przyprawy: sól, pieprz
szklanka bulionu warzywnego, domowego
łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Na marynatę:
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego białego
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki.
Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką mąki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekanym orzechami włoskimi.
SMACZNEGO!
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki.
Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką. Roladki obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką mąki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekanym orzechami włoskimi.
SMACZNEGO!
Palce lizać ;)
OdpowiedzUsuń