środa, 16 grudnia 2015

Cynamonowe babeczki Rudolfy

Słodkie i zabawne babeczki Rudolfy będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Najbardziej spodobają się najmłodszym łasuchom. Moja najmłodsza latorośl z zapałem pochłaniała krem, a po konsumpcji wyglądała jak Mikołaj - broda i nos całe białe. Babeczki możemy przygotować bez dekoracji, tylko z samym kremem, będą równie smaczne. Wilgotne, mocno cynamonowe, mięciutkie. Precelki najlepiej kupić jakieś duże, te mniejsze są mało widoczne w warstwie kremu. Przepis z Moich Wypieków w zmniejszonych proporcjach. Polecam!




Cynamonowe babeczki Rudolfy

Składniki na 12 sztuk:

Na babeczki:
120g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią

Na krem:
250ml śmietanki kremówki
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na dekorację:
czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane
białe draże
parcelki
roztopiona kostka czekolady

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy. Następnie na przemian dodajemy w 3 partiach suche składniki i mleko. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia.

Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy babeczki. Dodajemy noski z żelków, rogi z precelków oraz oczy z drąży i roztopionej czekolady. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...