Prosta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Krem z marchewki i selera
Składniki na 4 porcje:
3 duże marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1 duży ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
1,5 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Dodatkowo:
grzanki czosnkowe do podania
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami.
SMACZNEGO!
Świetne połączenie, słodkie marchewki i lekko ostry seler idealnie się uzupełniają :-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam... wygląda bardzo apetycznie:) Sama chętnie kiedyś przygotuje taką zupę-krem! Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuń