środa, 10 sierpnia 2016

Zapiekanka z cukinii

Jedno słowo określające dzisiejszą zapiekankę: GENIALNA. Akurat przywiozłam od mamy z ogródka świeżą cukinię i zastanawiałam się co z nią zrobić. Przepis znalazłam na stronie Gotuję, bo lubię. Najlepsza będzie młoda cukinia, którą możemy zetrzeć ze skórką i miąższem. Większe, przerośnięte cukinie musimy wydrążyć. Świeży koperek idealnie dopełni całość. Zapiekanka ekspresowa, u mnie podana na kolację. Polecam!



Zapiekanka z cukinii

Składniki na formę 26cm:

800g cukinii, najlepiej młodej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
4 jajka
200g sera feta
3 łyżki mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:
Młodą cukinię ścieramy ze skórką i miąższem na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściła sok.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, por kroimy w półtalarki. Cebulę, czosnek i por podsmażamy na łyżce tłuszczu. Odstawimy z palnika, dodajemy pokruszoną fetę i koperek, mieszamy.
Cukinię odciskamy mocno z soku, przekładamy do dużej miski. Dodajemy podsmażone warzywa z fetą, roztrzepane jajka, mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy. Masę wylewamy do formy na tartę, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Zapiekankę pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (aż cała powierzchnia się zetnie). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...