wtorek, 20 grudnia 2016

Gulasz grzybowy

Aromatyczny, mocno grzybowy gulasz to kolejna propozycja na świąteczny stół. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina. Polecam!




Gulasz grzybowy

Składniki:

800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego)
2 szalotki
szklanka suszonych grzybów
8 pieczarek
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
szklanka bulionu warzywnego
mąka do oprószenia mięsa
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Grzybki zalewamy szklanką wrzątku, moczymy 30 minut, a następnie odcedzamy zachowując wodę i drobno siekamy.
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2cm, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na godzinę. Następnie mięso oprószamy mąką i partiami obsmażamy na maśle klarowanym do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki. Do szalotek wlewamy wino i gotujemy kilka minut. Całość wlewamy do mięsa, dodajemy wodę z moczenia grzybków, pokrojone grzybki, wlewamy bulion, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Mięso gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękkie mieszając często. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania. Gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...