Oj dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką, możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam!
Dorsz cytrynowy
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki polędwicy z dorsza
skórka otarta z cytryny
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma
Wykonanie:
Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.
SMACZNEGO!
Do zabezpieczenia się przed poparzeniami w czasie pieczenia potraw polecam rękawicę silikonową w kształcie pieska dostępną w sklepie Makowski Kredens.
Niewielki gadżet będzie nie tylko praktyczny, ale również może służyć jako ozdoba kuchni powieszony na rączce od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.