Zupa w postaci kremu z powodzeniem może być podana jako samodzielne danie. Jest gęsta, sycąca i ma wiele cennych składników. Zupę - krem gotujemy jak najkrócej (tylko do czasu, aż warzywa będą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami.
Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest idealna dla osób zabieganych. Polecam!
Krem z selera i ziemniaków
Składniki na 6 porcji:
2 cebule
4 duże ziemniaki
1 seler
1 por
1,5 l bulionu warzywnego
przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę miksujemy na krem. Podajemy udekorowaną zieleniną i kolorowym pieprzem.
SMACZNEGO!
Mniam mniaaam, ale bym zjadla ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń