Sycące bułeczki z mąką orkiszową. Długo zachowają świeżość, są mięciutkie i mają niesamowity zapach.
Bułeczki orkiszowe z płatkami owsianymi
Składniki na około 10 bułeczek:
około 100ml płatków owsianych + 125ml wody
10g drożdży świeżych
300g mąki orkiszowej (u mnie razowa)
250g mąki pszennej
100ml aktywnego zakwasu żytniego
120-150ml wody
1 łyżki oliwy
płaska łyżka soli
Wykonanie:
2 łyżki płatków owsianych odkładamy do posypania bułek, resztę zalewamy 125ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniej wody. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy namoczone płatki, drożdże, zakwas, sól i oliwę i stopniowo dolewamy wodę. Najpierw dodajemy tylko 120ml, jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy więcej. Ciasto zagniatamy na stolnicy, aż będzie miękkie i gładkie. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Następnie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 10 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy odłożonymi płatkami. Bułeczki muszą jeszcze rosnąc około 30 minut pod przykryciem (do podwojenia objętości). Pieczemy je około 15-20 minut w 190 stopniach, studzimy na kratce.
Ostatnio zakochałam się w domowej piekarni. Zostało mi jeszcze trochę mąki orkiszowej, akurat wystarczy na te cudne bułeczki :)
OdpowiedzUsuń