poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Krem z brokułów

Gęsty krem o pięknym kolorze i wspaniałym smaku. Można go podać z grzankami z razowego pieczywa, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków obsypany płatkami migdałowymi.



Krem z brokułów

Składniki na 2-4 porcji:

średni brokuł
mała cebula
ząbek czosnku
kawałek selera
pół pietruszki
1 ziemniak
pół szklanki śmietany do zup i sosów
0,5 litra bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki soku z cytryny
łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki. Seler, pietruszkę i ziemniaka kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy w rondlu na łyżce oliwy. Zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy 10-15 minut (warzywa powinny być miękkie, ale nie gotujemy za długo, by brokuł nie stracił koloru). Kilka różyczek brokuła odkładamy do dekoracji, całą zupę miksujemy blenderem na gęsty krem. Krem przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i chwilę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Podajemy udekorowane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupki w postaci kremów:) są rewelacyjne:) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszedł pyszny:-) robiłam krem z brokułów z różnych przepisów ale ten zdecydowanie jest najlepszy. pozdrawiam,Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...