Empanadas to pierożki bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. Do ich zrobienia można wykorzystać ciasto podobne do francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Nadziewane są mięsnym farszem z warzywami lub serem, mogą być smażone w oleju lub pieczone w piekarniku. U mnie dzisiaj empanadas z kruchego ciasta na bazie serka kremowego, nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Polecam!!
Empanadas
Składniki na około 10 dużych pierożków:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
200g masła
200g kremowego serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
Na farsz:
300g mięsa mielonego (dowolnego)
2 nieduże papryki (najlepiej różnokolorowe)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
garść rodzynek
przyprawy: sól, pieprz cayenne
Dodatkowo:
żółtko + łyżka wody
sezam
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc).
Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem.
Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu.
Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.
Kolejne danie, które trzeba wypróbować :)wygląda naprawdę apetycznie, dam znać jak smakowało...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńZrobiłam i na jednym razie nie przestaję, pyszności na zimno i na ciepło
OdpowiedzUsuńU mieściłam na swoim blogu :D
pozdrawiam ciepło
Witam.
OdpowiedzUsuńod pewnego czasu buszuję po Twoich przepisach. Sa super, a zdjęciami potrafisz zmotywowac do wypróbowania ;))
Mam pytanie, czy możesz określić ile wychodzi w tej proporcji szt?
ami
Witam również :)
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi 10 dużych pierożków (ilość podana przy składnikach). Jeśli mają być serwowane jako przekąska to najlepiej zrobić mniejsze pierożki, takie na 2-3 kęsy, wtedy wyjdzie ich więcej.
Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki ;) oj kawy muszę mocnej się napić przed czytaniem przepisów ;))
OdpowiedzUsuńami
Właśnie zrobiłam te pierożki. Pychotka. Gorąco polecam. Super przepis!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio i bardzo wszystkim smakowały :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, robię je od dwóch lat :) z tego przepisu oczywiście. Goście sami sie upominają żeby zrobić to przyjadą
OdpowiedzUsuńCałej rodzinie i znajomym juz przepis rozdałam. Pyszne sa!!!!!
OdpowiedzUsuń