Chlebki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, lekkie, mięciutkie, z delikatną skórką.
Chlebki kukurydziane
Składniki na 4 chlebki:
Na zaczyn:
15g drożdży
300ml letniej wody
100g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
Ciasto właściwe:
zaczyn jw
20g mąki kukurydzianej
300g mąki pszennej
50ml miodu
50ml oliwy
płaska łyżka soli
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy. Zagniecione ciasto lekko smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie z ciasta formujemy 4 okrągłe chlebki, obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do podwojenia objętości. Chlebki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 15 minut i studzimy na kratce.
Przepis rewelacja :) szkoda że ludzie nie doceniaja maki kukurydzianej, jest pyszna i zdrowa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szkoda. Być może powoli to się zmieni :) Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten przepis, wyglada na prosty takze chetnie skorzystam. Mam jednak pytanie, czy w przepisie sa podane drozdze suche czy swieze, oraz ilosc maki kukurydzianej w ciescie wlasciwym?
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
Witam, drożdże świeże, a mąki kukurydzianej tak jak podałam tylko 20g. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń