piątek, 30 września 2011

Chlebki kukurydziane

Chlebki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, lekkie, mięciutkie, z delikatną skórką.



Chlebki kukurydziane

Składniki na 4 chlebki:

Na zaczyn:
15g drożdży
300ml letniej wody
100g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej

Ciasto właściwe:
zaczyn jw
20g mąki kukurydzianej
300g mąki pszennej
50ml miodu
50ml oliwy
płaska łyżka soli

Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy. Zagniecione ciasto lekko smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie z ciasta formujemy 4 okrągłe chlebki, obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do podwojenia objętości. Chlebki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 15 minut i studzimy na kratce.


4 komentarze:

  1. Przepis rewelacja :) szkoda że ludzie nie doceniaja maki kukurydzianej, jest pyszna i zdrowa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście szkoda. Być może powoli to się zmieni :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie ten przepis, wyglada na prosty takze chetnie skorzystam. Mam jednak pytanie, czy w przepisie sa podane drozdze suche czy swieze, oraz ilosc maki kukurydzianej w ciescie wlasciwym?
    Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, drożdże świeże, a mąki kukurydzianej tak jak podałam tylko 20g. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...