Danie banalne, ale bardzo smaczne. Kotleciki z jajek można serwować na różne sposoby, na ciepło, zimno, z sosem lub na kanapce. U Nas podane z ulubionym sosem koperkowym, ziemniaczkami i surówką.
Kotleciki z jajek
Składniki na około 8 kotlecików:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
nieduża cebula
mała czerstwa bułka
pół szklanki mleka
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Ostudzone i obrane jajka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu, studzimy i dodajemy do jajek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i również dodać do jajek. Masę jajeczną przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kasze mannę, surowe jajko, koperek i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy 2 łyżki tartej bułki. Masę odstawiamy na kilka minut, by kasza manna napęczniała. Dzięki niej kotleciki nie będą się "rozsypywały" przy smażeniu. Z masy formujemy nieduże, okrągłe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos koperkowy
Składniki:
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu warzywnego
pęczek koperku
2 łyżki śmietany
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Masło rozgrzewamy w niedużym rondelku, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę - podsmażamy krótko nie dopuszczając do zrumienienia. Podlewamy letnim bulionem i mieszamy energicznie trzepaczką, aż znikną grudki. Zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Następnie dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
Mam pytanie co mozna dodac zamiast kaszy mannej do tych kotlecików...nienawidze kasz ;)
OdpowiedzUsuńBułka tarta może zastąpić kaszę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzrobiłam pierwszy raz i wszystko wszystko super i smacznie,dziekuje za przepis i napewno skorzysta z innych przepisów :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń