Moim ulubionym deserem są triffle duńskie. Podpatrzone dawno u Pascala, wypróbowane przez Nas, Naszych znajomych i Rodzinkę. Wszystkich zachwycił ten prosty, ale wyśmienity deser. Triffle duńskie to pyszne połączenie musu jabłkowego z puszystą bitą śmietaną i chrupką posypką orzechową. Niebo w gębie!
Triffle Duńskie
Składniki na 4 pucharki:
10 dkg masła solonego
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki drobnej bułki tartej
5 łyżek cukru
1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
80 ml wody
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy zmielone migdały, orzechy laskowe i bułkę tartą oraz 4 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, aż do zrumienienia. Gotową masę przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy resztę masła, wrzucamy jabłka. Po kilku minutach dodajemy cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy ok. 20 min na mocnym ogniu, aż do powstania musu. Jeśli masa jabłkowa nie jest jednolita miksujemy ją blenderem lub w mikserze. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru. Gdy wszystkie składniki są już zimne układamy je warstwami w szklankach lub pucharkach: jabłka, śmietanę, orzechy, jabłka, śmietanę, orzechy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki i podajemy.Smacznego!
Trochę jak taka wyborna szarlotka, bo i bita śmietana jest i jabłka, mmm aż mi kubki smakowe zaczęły pracować :D
OdpowiedzUsuńTak, to taka szarlotka bez pieczenia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo jest mega pyszne!! Kiedyś zrobiłam i się zakochałam:)
OdpowiedzUsuńOj można się zakochać, temu deserowi nikt się nie oprze!
OdpowiedzUsuńI ja wchodzę do klubu wielbicieli tego deseru :) zrobiłam i z całego serca polecam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Pati :)
Efka
czy zamiast jabłek można dać np. masę krówkową?
OdpowiedzUsuńczym zastąpi jabłka?
Można użyć brzoskwiń lub truskawek, można dodać je świeże lub przygotować z nich mus. Można również zamiast masy jabłkowej dodać budyń (czekoladowy, waniliowy, owocowy) i świeże owoce. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję. ;))
OdpowiedzUsuńa co z masą krówkową?
Można wypróbować również z masą krówkową, ale wtedy nie słodzić mocno bitej śmietany, gdyż masa jest wystarczająco słodka :)
OdpowiedzUsuńZnalazłem przepis na trifle w gazetce "Najlepsze ciasta" wydaną przez Phoenix Press z Wrocławia, w której było zdjęcie z twojego bloga, starannie przycięte, aby nie było widać napisu... Jak zrobili to bez twojej wiedzy, to niech ci zapłacą
OdpowiedzUsuńZdjęcie opublikowane za moją zgodą i opłacone tak więc wszystko jest tak jak być powinno :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz pewnością zrobię ten super deser i fajnie że można użyć różnych owoców ,
OdpowiedzUsuńrobiłam już z twojego przepisu rurki z kremem REWELACJA!!!!
nie mam dużo czasu na gotowanie ,ale w weekend uwielbiam przyrządzać pyszności dla bliskich i bardzo się cieszę że znalazłam TWOJE WSPANIAŁE przepisy z pewnością zostanę tu na długo pozdrawiam Małgorzata.
To faktycznie duński deser, choć tu najczęściej podawany w mikro porcyjkach ;) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń