Przyznam szczerze, że nie przepadałam nigdy za ciastkami kakaowymi. Ale kiedy spróbowałam tych ciemnych ciasteczek zakochałam się w nich bez pamięci. Dwa kakaowe ciasteczka przełożone słodkim kremem waniliowym smakują wspaniale! Sam krem jest dość słodki, ale połączony z ciasteczkami jest w sam raz. Ciasteczka można również jeść bez kremu.
Markizy kakaowe
Składniki na około 30 średnich ciasteczek:
Na ciastka:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1 szklanka drobnego cukru (najlepiej brązowego)
150g masła
1 jajko
Na krem:
110g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Ciastka: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i ucieramy razem kilka minut. Następnie dodajemy jajko, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i miksujemy, aż całość się połączy. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy na ciastka. Ciastka powinny znajdować się w sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia urosną. Pieczemy około 10 minut w 190 stopniach, studzimy.
Krem: masło o temperaturze pokojowej ucieramy do puszystości, dodajemy cukier i ekstrakt i ucieramy do połączenia składników.
Kremem przekładamy ciastka. Smacznego!
Źródło: markizy kakaowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.