Przepis podpatrzony w programie Ewy Wachowicz. Świetne połączenie schabu z wędzonym boczkiem i słodką żurawiną, wyostrzone musztardą i chrzanem. Do rolady można podać sos chrzanowy. Polecam!
Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną
Składniki:
1,5 kg schabu
0,5 kg boczku wędzonego
200g żurawiny suszonej
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Schab musimy rozkroić "ślimakowo" na duży płat grubości 1-1,5cm. Mięso z obu stron oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w plastry i rumienimy na patelni. Mięso z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą, następnie układamy boczek i obsypujemy żurawiną. Mięso zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy roladę z każdej strony. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1-1,5 godziny.
No cóż- pyszności! ;))
OdpowiedzUsuńKiedyś to robiłem, trochę z innymi składnikami, niebawem wypróbuje ten skład :)
OdpowiedzUsuńPani blog jest najlepszy! Przeglądam wiele blogów kulinarnych, ale Pani jest zdecydowanie NAJLEPSZY!Gratuluję pomysłów, pięknych zdjęć i na pewno pysznych potraw (: Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Również pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię a u Ciebie ślicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, Peluś, ale to musi być pyszne!:))
OdpowiedzUsuńCoś pysznego i pięknie prezentuje się. Dana
OdpowiedzUsuńrobilam i jest pyszne �� rodzina powalona na kolana smakiem. super przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam