Kolejna sałatka z porami w roli głównej, dodatek ziemniaków czyni ją bardziej sycącą.
Sałatka z porów
Składniki:
2 pory
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
2 ogórki kiszone
2 jajka gotowane
puszka kukurydzy
szklanka groszku mrożonego
1 jabłko
przyprawy: sól, pieprz
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
2 ogórki kiszone
2 jajka gotowane
puszka kukurydzy
szklanka groszku mrożonego
1 jabłko
przyprawy: sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
kilka łyżek majonezu
łyżka musztardy stołowej
łyżka musztardy stołowej
Wykonanie:
Pory myjemy, kroimy w krążki i parzymy wrzątkiem. Ziemniaki, ogórki, jajka i jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany w lekko osolonej wodzie i ostudzony groszek i osączoną kukurydzę, przestudzony por i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę musztardy i majonez. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Pory myjemy, kroimy w krążki i parzymy wrzątkiem. Ziemniaki, ogórki, jajka i jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowany w lekko osolonej wodzie i ostudzony groszek i osączoną kukurydzę, przestudzony por i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę musztardy i majonez. Mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
w takiej kombinacji nie próbowałam, a widzę, że warta pokuszenia sałatka
OdpowiedzUsuńAle smakowita! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Na pewno wypróbuję. Uwielbiam sałatki z porem i kukurydzą :)
OdpowiedzUsuńmi juz smakuje:)
OdpowiedzUsuńjest pyszna od 20 lat robię taką, do tego soczysty schabowy albo karkówka, poezja Marka Grechuty to disco polo, można jeszcze dodać kalafior ugotowany w małosolnej wodzie i nie za miękki ma być
OdpowiedzUsuńkukurydza nie pasuje, psuje smak, można czerwonej surowej papryki dodać pokrojonej w drobnych kawałkach, majonez kielecki polecam, Winiary to kiszka bez smaku Helmans też. sami musicie sprawdzić, soli nie zawiele, pieprzu więcej, musztarda nie potrzebna jak majonez kielecki, ogórek też niepotrzebny
OdpowiedzUsuńnie dodajemy marchewki, kukurydzy psuje smak, tylko groszek z puszki lub słoika odcedzony, bez ziemniaków też jest ok bez kalafiora też oczywiście zapomniałem o jajku, na twardo w większe kawałki kroić czyli jajko na max 6 części więcej to papka wam wyjdzie, delikatnie mieszać tak jak pieszczoty bo rozbijecie jajka i straci wygląd nie smak, nic tylko zajadać, Poezja pozdrawiam
OdpowiedzUsuń