poniedziałek, 7 listopada 2011

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany, podany na zimno. Można go serwować bez dodatków, z sałatką lub na kanapce.Najtrudniejszą czynnością będzie tutaj "luzowanie" kurczaka czyli pozbawienie go kości. Czynność wymagająca staranności i cierpliwości. Jak zwykle wspomógł mnie Mąż i po 30 minutach miałam totalnie wyluzowanego kurczaka :)


Kurczak faszerowany

Składniki:

1 kurczak (około 1,5kg)
400g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
czerstwa bułka
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła
2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:
Kurczaka pozbawiamy kości, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, papryką, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem od środka i na zewnątrz. Kurczaka wkładamy do misko, polewamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i dusimy aż woda odparuje. Studzimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, natkę, podsmażoną cebulę z pieczarkami i mieszamy. Szyjkę i końcówki udek kurczaka zawiązujemy nitką, by nadzienie nie wypływało. Jeśli skóra kurczaka w innych miejscach jest przerwana również trzeba ją związać lub spiąć wykałaczką. Farszem napełniamy kurczaka, spinamy wykałaczką. Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, układamy na niej kurczaka i dokładnie owijamy folią. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy godzinę po czym rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut polewając sosem z pieczenia co kilka minut, aż się skórka zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim kurczaka na kilkanaście minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce, przed podaniem kroimy w plastry.



9 komentarzy:

  1. Napiszę tylko tyle: lubię faszerowane mięsa, a kurczaka zwłaszcza! Ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj z tym luzowaniem kurczaka ja mam ogromny problem, ale tak smacznie to wygląda, że chyba znów podejmę próbę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze zamiast luzować kurczaka zrobic rolade z piersi indyka lub kilku piersi kurczaka z takim farszem ?

      Usuń
  3. taki kurczaczek musi smakowac swietnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj smakuje smakuje :) Luzowanie wcale łatwe nie jest, ale warto spróbować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, kurczaczek prezentuje sie świetnie, a ja mam właśnie pytanie w związku z prezentacją, jakiego aparatu używasz do fotografowania, poniewaz masz bardzo ładne zdjęcia, czy to zasługa światła czy aparatu. |Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, używam nowego Pentax-a x90, oczywiście zawsze staram się, by przy fotografowaniu było jak najlepsze światło, bo ma to olbrzymie znaczenie. Korzystam również z programu do obróbki zdjęć Photoscape. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. z kuskusem jeszcze lepszy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...