Kurczak faszerowany, podany na zimno. Można go serwować bez dodatków, z sałatką lub na kanapce.Najtrudniejszą czynnością będzie tutaj "luzowanie" kurczaka czyli pozbawienie go kości. Czynność wymagająca staranności i cierpliwości. Jak zwykle wspomógł mnie Mąż i po 30 minutach miałam totalnie wyluzowanego kurczaka :)
Kurczak faszerowany
Składniki:
1 kurczak (około 1,5kg)
400g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
czerstwa bułka
Składniki:
1 kurczak (około 1,5kg)
400g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
czerstwa bułka
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła
2 łyżki posiekanej natki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła
2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie:
Kurczaka pozbawiamy kości, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, papryką, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem od środka i na zewnątrz. Kurczaka wkładamy do misko, polewamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i dusimy aż woda odparuje. Studzimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, natkę, podsmażoną cebulę z pieczarkami i mieszamy. Szyjkę i końcówki udek kurczaka zawiązujemy nitką, by nadzienie nie wypływało. Jeśli skóra kurczaka w innych miejscach jest przerwana również trzeba ją związać lub spiąć wykałaczką. Farszem napełniamy kurczaka, spinamy wykałaczką. Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, układamy na niej kurczaka i dokładnie owijamy folią. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy godzinę po czym rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut polewając sosem z pieczenia co kilka minut, aż się skórka zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim kurczaka na kilkanaście minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce, przed podaniem kroimy w plastry.
Kurczaka pozbawiamy kości, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, papryką, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem od środka i na zewnątrz. Kurczaka wkładamy do misko, polewamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i dusimy aż woda odparuje. Studzimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, natkę, podsmażoną cebulę z pieczarkami i mieszamy. Szyjkę i końcówki udek kurczaka zawiązujemy nitką, by nadzienie nie wypływało. Jeśli skóra kurczaka w innych miejscach jest przerwana również trzeba ją związać lub spiąć wykałaczką. Farszem napełniamy kurczaka, spinamy wykałaczką. Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, układamy na niej kurczaka i dokładnie owijamy folią. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy godzinę po czym rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut polewając sosem z pieczenia co kilka minut, aż się skórka zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim kurczaka na kilkanaście minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce, przed podaniem kroimy w plastry.
Napiszę tylko tyle: lubię faszerowane mięsa, a kurczaka zwłaszcza! Ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCudny;)
OdpowiedzUsuńoj z tym luzowaniem kurczaka ja mam ogromny problem, ale tak smacznie to wygląda, że chyba znów podejmę próbę :)
OdpowiedzUsuńMoze zamiast luzować kurczaka zrobic rolade z piersi indyka lub kilku piersi kurczaka z takim farszem ?
Usuńtaki kurczaczek musi smakowac swietnie:)
OdpowiedzUsuńOj smakuje smakuje :) Luzowanie wcale łatwe nie jest, ale warto spróbować! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, kurczaczek prezentuje sie świetnie, a ja mam właśnie pytanie w związku z prezentacją, jakiego aparatu używasz do fotografowania, poniewaz masz bardzo ładne zdjęcia, czy to zasługa światła czy aparatu. |Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam, używam nowego Pentax-a x90, oczywiście zawsze staram się, by przy fotografowaniu było jak najlepsze światło, bo ma to olbrzymie znaczenie. Korzystam również z programu do obróbki zdjęć Photoscape. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz kuskusem jeszcze lepszy ! :)
OdpowiedzUsuń