Wyśmienita tarta z szynką i porem, szybka i sycąca. Przyznam szczerze, iż jest to moja pierwsza tarta nie "na słodko" i jestem nią zachwycona! Polecam!
Tarta z szynką i porem na francuskim cieście
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1-2 pory
200g szynki
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
100g startego żółtego sera
parmezan do posypania
przyprawy: sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Ciastem wykładamy formę do tart łącznie z jej bokami. Na łyżce oliwy podsmażamy szynkę, po chwili dodajemy pokrojonego w półtalarki pora. Smażymy chwilę, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki natki, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Jajka mieszamy z jogurtem i startym serem, doprawiamy do smaku i wylewamy na tartę. Wierzch można posypać parmezanem.
Tartę zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego!
Źródło: tarta.
Ja za to nigdy nie piekłam jeszcze słodkiej tarty :-) Ale ta z szynką i porami wciąż przede mną - nie wiem dlaczego, bo oba te składniki doskonale się łączą i baardzo lubię ich dodatek w jednym daniu. Doskonale wygląda Twoja tarta, został może jeszcze jakiś kawałeczek?
OdpowiedzUsuńNo proszę, wydawałoby się, iż tarty na słodko są chętniej przygotowywane, a jednak nie :) Zostały 2 kawałeczki, ale proszę się spieszyć, bo Mąż już węszy, co by tu zjeść! Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie składników: szynka jako wędlina, czy szynka jako surowe mięso do podsmażenia?
Szynka jako wędlina :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń