Totalnie zakręcone pierogi! Po pierwsze - bo z czekoladą! Po drugie - bo mają zakręcony wzorek! Byłam niesamowicie ciekawa smaku tych pierogów i przyznaję - zniewala! By stworzyć zakręcony wzorek trzeba się niestety troszkę napracować, ale warto bo efekt jest fantastyczny! Można również przygotować zwykłe "białe" ciasto, smak będzie identyczny. Ja podałam pierogi z sosem czekoladowym.
Czekoladowe pierogi
Składniki na około 30 dużych pierogów:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
pół szklanki letniego mleka + 2 łyżki
pół szklanki letniej wody
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki kakao
Na nadzienie:
300g białego mielonego sera
pół tabliczki startej czekolady (rodzaj wg uznania, u mnie pół na pół ciemna i biała)
łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
Dodatkowo:
sos czekoladowy do podania
Wykonanie:
Ciasto: z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, zagniatamy. Obie części rozwałkowujemy na prostokąty takiej samej wielkości i grubości około 0,5cm. Jasne ciasto smarujemy lekko wodą, kładziemy na nie ciemne ciasto i również smarujemy wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry grubości około 0,5cm. Każdy plasterek rozwałkowujemy na cieńszy okręg.
Nadzienie: ser mieszamy z cukrami, żółtkiem i czekoladą, schładzamy w lodówce około 60 minut.
Na rozwałkowane okręgi z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem i sklejamy boki. Można mocniej docisnąć widelcem.
Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy około 5 minut. Podajemy z sosem czekoladowym.
Źródło: czekoladowe pierogi.
Widziałam przepis na czekoladowe pierożki w "Czekoladzie", i bardzo mi się spodobały:) Dobrze, że napisałaś, że zniewalają, bo teraz mam jeszcze więcej powodów aby je zrobić!
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńEfka
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńŚwietny pomysł:) Nie dość, że efektowne to na pewno wyśmienicie smakują:) Przepis koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńwow, ale pomysłowe, cudnie wyglądają te zakręcone wzorki, zapisuję, bo mnie zauroczyły :)
OdpowiedzUsuńjejku!
OdpowiedzUsuńświetne, bezapelacyjnie rewelacyjne ;]
Piękne pierożki! Szkoda by mi było je zjeść;)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam pierożki, bo byłam bardzo ciekawa jak smakują...Były przepyszne, rodzinka zajadała się ze smakiem :) dziękuję za super pomysł...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Efka
Cieszę się, że smakowały i że tak się Wszystkim podobają. Rzeczywiście są oryginalne, więc warto im poświęcić czas :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze pierogi w życiu, ale zainspirował mnie ich wygląd. Z przyjemnością je robiłam i wcale sie nie napracowałam. Mąż zjadł 15 bez mrugnięcia okiem:)
OdpowiedzUsuńCzy można je mrozić?
OdpowiedzUsuńOczywiście można je mrozić albo po sklejeniu albo po podgotowaniu.
Usuń