Znudziła Wam się standardowa panierka?? Mam propozycję: panierka z piwa! Tak samo szybko, tak samo prosto, a efekt zaskoczy!
Ryba w piwnej panierce
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg białej ryby
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Na panierkę:
150g mąki
220ml jasnego piwa
1 jajko
odrobina soli
Wykonanie:
Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto na panierkę: białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z piwem, mąką i sól, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Dodajemy białko i lekko mieszamy.
Rybę panierujemy w mące a następnie w cieście z piwa i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy natychmiast po usmażeniu. Smacznego!
Jaki smakowity, słoneczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńZawsze się zastanawiałam, jak zrobić takie ciasto do ryby:) Pięknie wygląda. Mam ochotę na rybę i na piwo:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wychodziła mi ryba w cieście, z tylu przepisów robiłam i klapa ;(...z tego przepisu sukces!;-) i jest bardzo pyszna ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak zostawiam znak, że skorzystałem i wyszło super.
OdpowiedzUsuńDzięki.