piątek, 6 kwietnia 2012

Babka majonezowa

Babka z majonezem?? Połączenie dość nietypowe, ale wszystko co nietypowe trzeba wypróbować :) Babka fantastyczna w smaku! Do tego wilgotna, delikatna i długo zachowa świeżość. 



Babka majonezowa

Składniki na dużą foremkę:

4 jajka
1 szklanka cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
łyżka zimnej wody

Dodatkowo: 
skórki mieszane kandyzowane

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry oraz żółtka. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy majonez, skórkę i sok z cytryny. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i po 1 łyżce dodajemy do ubitej masy lekko mieszając. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Babkę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Lukier: cukier ucieramy z sokiem i wodą, dekorujemy wystudzoną babkę i posypujemy skórkami kandyzowanymi.


1 komentarz:

  1. Babkę majonezową piekę często jest bardzo dobra, pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...