piątek, 6 kwietnia 2012

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją przygotować bez gotowanych jajek, ale u Nas z okazji świąt jajko musiało być :) Przygotowanie pieczeni jest szybkie i proste, można dodać do niej pieczarki. Najlepiej piec w niedużej keksówce, ja piekłam w małych aluminiowych keksówkach i z podanych proporcji wyszły mi 2 małe pieczenie. Polecam!



Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

500g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 surowe jajka
4 ugotowane na twardo jajka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
łyżka masła

Wykonanie:
Kajzerkę namaczamy w pół szklanki ciepłęj wody. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy. Mięso przekłądamy do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśniętą bułkę i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy. Formę do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do formy wykładamy połowę masy mięsnej. Następnie na masie układamy ugotowane i obrane jajka. Przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wygładzamy łyżką zwilżoną w wodzie. Na wierzchu pieczeni układamy plasterki masła. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.


1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie..Upiekę zainspirowana Pani przepisem. Pozdrawiam serdecznie. Kasia

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...